P2P-lån

  • Direkt på kontot
  • Låg ränta
  • 24/7
Filter
Rensa filter
kr
dagar
Lånebelopp
500 tusentals kr
Lånperiod
365... 5475 dagar
Effektiv ränta
8,30...9,70 %
Lån utan ränta
Lånebelopp
25 tusentals kr
Lånperiod
14... 360 dagar
Effektiv ränta
38,40...46,40 %
Lånebelopp
350 tusentals kr
Lånperiod
180... 3600 dagar
Effektiv ränta
4,30...18,99 %
Bästa peer to peer lån
FöretagLOANSTEPLENDIFYBROCC
Effektiv ränta p2p lån 38,40 % 9,40 – 9,90 % 4,30 – 18,99 %
Låna upp till 50000 kr 500000 kr 350000 kr
Utbetalning samma dag samma dag inom 24 timmar

Vad är P2P-lån?

P2P-lån är en form av lån där privatpersoner lånar pengar till varandra med hjälp av en mellanhand. Det är en ovanligt form av lån i Sverige men ökar stadigt i popularitet, då det ofta innebär förmånligare villkor än vanliga privatlån. Med hjälp av ett P2P-lån kan en privatperson som har extra pengar tjäna pengar genom att låna ut kapital till en låntagare som i sin tur får en bättre ränta. Företaget som står som mellanhand garanterar att transaktionen och återbetalningen sköts ordentligt och tar ut en mindre avgift för tjänsten.

Lånet upprättas som ett lån privatpersoner emellan där ränta, avbetalningar och villkor fastställs. Sedan tar mellanhanden över och sköter in och utbetalningar samt håller koll på att lånet återbetalas ordentligt.

Hur hittar jag det bästa P2P-lånet i Sverige?

Om man är en privatperson som vill låna ut pengar eller låna pengar vänder man sig till någon av de företag som förmedlar P2P-lån. Man kan jämföra deras erbjudanden direkt på internet för att bilda sig en uppfattning om var det bästa erbjudandet står att finna.

Vilka krav finns på P2P-lån vid utlåning?

Kraven skiljer sig åt beroende på vilka villkor utlånaren ställer samt de regler som finns hos mellanhanden. Vissa accepterar betalningsanmärkning medan andra inte gör det. Det behövs i regel ingen säkerhet när man tar ett P2P-lån. Man måste kunna uppvisa efterfrågad dokumentation som bevis på inkomst, ID-handling och kontouppgifter. Detta gäller alla lån man kan teckna, inte bara P2P-lån och är således helt normalt.

Räntor och avbetalningar

Räntan och avbetalningar skiljer sig åt beroende på utlånare. Det är omöjligt att ge en allmän indikation vid lån av privatpersoner kring detta utan det bästa man kan göra är att jämföra mellan de olika tjänsterna och ta in erbjudanden. Sedan bestämmer man sig för det som man tycker passar bäst. Samma sak gäller amorteringarna, en långivare kan lika gärna begära månatliga avbetalningar som att lånet i stället betalas tillbaka i sin helhet vid ett överenskommet datum.

Fördelar och nackdelar med P2P-lån

Det finns många fördelar med P2P-lån. Man kan låna pengar helt utan säkerhet och till en lägre ränta i jämförelse med banker eller leverantörer av snabblån. Många accepterar dessutom betalningsanmärkning. Villkoren är mycket flexibla då de sätts av utlånaren själv. Som utlånare kan man dessutom med hjälp av P2P-lån tjäna pengar på kapital man har liggande genom att låna ut det, vilket innebär en lägre risk än att exempelvis köpa aktier. Nackdelarna är precis som med andra lån risken att inte kunna betala tillbaka lånet. Ett lån mellan privatpersoner kan gå till kronofogden precis som andra lån.

Frågor och svar om p2p lån

📌 Vilken låneförmedlare ska jag välja?

Har du aldrig använt dig av peer 2 peer lån förut så kan det vara svårt att veta vilket alternativ som är bäst. Hos Lendify vet du att du får bra villkor, en trygglåneförmedlare som funnits länge på marknaden och säkra lån. Det är alltid viktigt att ta sig tiden till att hitta en trygg plats att använda. Då kommer din upplevelse med lånet att bli positiv. Detta är vad alla parter önskar sig.

📌 Vem lånar jag pengar av?

Med p2p lån så lånar du pengar av en annan privatperson. Detta sker genom en låneförmedlare med kontrakt lån privatpersoner som gör det hela tryggt. Du kan låna större och mindre summor, det är upp till varje privatperson som lånar ut pengar till dig att bestämma summan de vill låna ut baserat på den bedömning som låneförmedlaren gör. Kontroll sker också så att långivarens pengar är legitima och kan lånas ut. Ingen får veta vem de lånat ut pengar till eller vem de lånar av. Information är hemlig för att skydda integriteten hos alla inblandade parter. Du kommer inte att kunna kontakta låntagaren.

📌 Tas det någon kreditupplysning?

När det kommer till denna typ av lån tar man alltid en kreditupplysning på den som ska låna pengar. Detta sköter låneförmedlaren. För lån mellan privatpersoner lag säger att man måste göra detta för att försäkra sig om att lånet sker på ett bra sätt och är tryggt för de inblandade. Din kreditupplysning sker alltså för din säkerhet men syns oftast bara för låneförmedlaren och inga andra som tar en kreditupplysning på dig.

📌 Kan jag låna även om jag har en betalningsanmärkning?

En av de stora fördelarna och anledningarna till att peer 2 peer lån blivit populärt är att de erbjuder mer flexibilitet för den som vill låna. Många förmedlare och långivare godkänner dig som låntagare även om du har en betalningsanmärkning. Det hela beror på den större bilden och om din återbetalningsförmåga bedöms som god eller inte. Du har alltså alla möjligheter i världen att kunna låna ändå.

📌 Varför investera i peer-to-peer lån?

Att låna av privatperson kan vid första anblick verka underligt men faktum är att det har många fördelar. Även för den som istället väljer att låna ut pengar till privatpersoner finns det flera fördelar som gör det värt att investera. Först och främst kan du vara säker på att du får insikt i låntagarnas ekonomi och återbetalningsförmåga tack vare systemet som låneförmedlaren använder. För det andra underlättar användande av personnummer själva identifieringen och användning av Bank-ID minskar risken för bedrägerier.