Ränteavdrag på bolån
Samma ränteavdrag för samtliga lån
I den här artikeln fördjupar vi oss i det viktiga ämnet finansiella förmåner som kan påverka din ekonomi positivt. Vi kommer prata om "ränteavdrag" - eller på svenska, "ränteavdraget".
Ränteavdraget är något som kan påverka er skattereduktion på inkomstdeklarationen. Det innebär att ni kan dra av 30% av era totala räntekostnader. Om era avdrag överstiger 100 000 kr, kommer en reducering på 21% att tillämpas. Det finns ingen övre gräns för ränteavdraget - det kan gälla olika belopp beroende på era räntekostnader.
Det är vanligt att höra talas om ränteavdrag i samband med bolån. De största avdragen görs oftast för räntekostnader som kommer från dessa lån. Men det är viktigt att förstå att ränteavdraget faktiskt gäller för alla slags lån. Det kan vara snabblån, kreditkort, privatlån eller bolån - ränteavdraget sträcker sig till samtliga räntekostnader kopplade till lån.
Det är dock inte möjligt att göra ränteavdrag för CSN-lån. Detta beror på att dessa lån redan från början har fördelaktiga villkor jämfört med andra låneformer.
Det är också viktigt att notera att ränta som adderas till skulden under löptiden inte kan dras av genom ränteavdraget. Ett exempel på detta är kapitalfrigöringskrediter. I detta fall kan ränteavdrag endast göras för det år då räntan betalas - och detta sker samma år som lånet helt återbetalas.
Även vissa ränteersättningar
Ränteavdraget är en förmån som främst påverkar räntekostnader som uppstår vid olika lån. Det innebär att ni har möjlighet att dra av en del av era räntekostnader från er skattepliktiga inkomst. Men det är inte bara räntekostnader som omfattas av detta avdrag. Vissa avgifter kan också vara avdragsgilla. Ett exempel är ränteskillnadsersättning, som kan dras av enligt skattereglerna. Däremot är varken uppläggningsavgift eller aviavgift avdragsgilla enligt nuvarande regler.
Storlek på avdrag
Låt oss titta närmare på hur detta fungerar. Skattereduktion på underskott på kapital, där "ränteavdraget" ingår, genomförs med en procentsats på 30% så länge som ert underskott är upp till 100 000 kronor. Om underskottet är större än detta, sänks procentsatsen till 21%. Det är viktigt att förstå att det inte finns någon övre gräns för hur mycket ränteavdrag ni kan göra totalt sett.
För att ge er en idé om hur detta kan tillämpas i verkligheten, kan vi titta på statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Till exempel genomförde 16 personer ränteavdrag på över en miljon kronor år 2013 enligt SCB. Dock är detta mycket ovanligt och inte representativt för de flesta människors situation.
Ränteavdraget sker oftast automatiskt
Alla långivare i Sverige skickar automatiskt in uppgifter om era räntekostnader till Skatteverket. Denna information används sedan för att genomföra skattereduktionen på er ränteavdrag deklaration. Det innebär att ni inte behöver själva ange era ränteutgifter, då detta görs automatiskt.
Om ni har ränteutgifter som inte har rapporterats till Skatteverket, har ni fortfarande möjlighet att begära avdrag för dem. I så fall måste ni ange långivarens namn i er deklaration, speciellt om det är en privatperson som har lånat ut pengarna.
I vissa fall kan ni betala förskottsränta, vilket innebär att ni betalar räntan för en framtida period. Till exempel kan ni betala ränta för januari-februari-mars 2018 redan i slutet av 2017. I detta fall kan ni dra av ränteavdraget endast för den period som är knuten till sista januari 2018. Om inbetalningen gäller flera år, kan resterande belopp dras av under de kommande åren, med ett lika stort belopp varje år.
Kan fördelas mellan betalningsansvariga
Om två personer delar ett lån, sker avdraget automatiskt med 50% för varje person. Men det finns också en möjlighet att fördela ränteavdraget på ett annat sätt. De som önskar detta kan göra en ändring på sin inkomstdeklaration. Vänligen kom ihåg att båda parter (den som minskar och den som ökar sitt ränteavdrag) måste göra dessa förändringar.
Det är även möjligt att kontakta banken i förväg och be dem att fördela ränteavdraget enligt era önskemål. Om detta görs, kommer det att anges i de uppgifter som banken rapporterar till Skatteverket.
I vissa situationer kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att fördela ränteavdraget på ett annat sätt än jämnt 50/50. Detta kan vara speciellt relevant om en person har betalat lägre skatt och därför har mindre belopp att göra avdrag på.
Krav för att kunna få ränteavdrag
För att kunna dra nytta av ränteavdraget finns det några krav som måste uppfyllas:
- Skattebetalning krävs - En grundläggande förutsättning för alla skattereduktioner, inklusive ränteavdraget, är att personen som önskar göra avdraget faktiskt har betalat skatt. Ränteavdraget fungerar genom att minska den totala skattesumman som personen ska betala. Hur stort avdraget blir beror på hur mycket skatt som personen faktiskt har betalat under det aktuella beskattningsåret.
- Räntan måste vara betald - För att avdraget ska kunna genomföras måste räntan vara betald under det beskattningsår då avdraget görs.
- Betalningsansvar krävs - Endast den person som är ansvarig för betalningen av lånet kan göra avdrag för räntan. Om det finns flera personer som delar på betalningsansvaret för samma lån, kan dessa individer fördela ränteavdraget mellan sig enligt sina önskemål. Detta är särskilt relevant om det finns medlåntagare på lånet.
- Andra skattereduktioner prioriteras - Eftersom ränteavdraget är en form av skattereduktion påverkas den totala avdragssumman av eventuella andra skattereduktioner som personen har rätt till. Skattereduktionerna genomförs enligt en specifik ordning. Det innebär att skattereduktioner genomförs i tur och ordning så länge det finns skatt som kan minskas.
Här är den aktuella turordningen:
- Reduktion för fastighetsavgift för pensionärer
- Reduktion för sjöinkomst
- Reduktion för allmän pensionsavgift
- Reduktion för arbetsinkomst, även känt som jobbskatteavdrag
- Reduktion för underskott av kapital (där ränteavdraget inkluderas)
- Reduktion för RUT & ROT
- Reduktion för förnybar el
För de allra flesta är möjligheten att dra nytta av ränteavdraget inte hotad, även om man har andra skattereduktioner på de tidigare punkterna i listan. Sådana situationer är dock mycket sällsynta.
Det är viktigt att förstå att skattereduktionerna genomförs i en specifik ordning. Detta innebär att om du är berättigad till flera olika skattereduktioner, kommer de att appliceras i den listade ordningen. Om du har några frågor eller funderingar om detta, är ni välkomna att dela med er av dem.
Varför finns det ett ränteavdrag?
Ränteavdraget är en viktig del av skattesystemet och har en intressant bakgrund. Det infördes ursprungligen för att öka möjligheterna för människor att ta lån och på så sätt bli ägare till sina egna hem. Samtidigt förväntades detta även påverka byggandet av nya bostäder. Vid dess införande var avdraget satt till 50 procent av de totala räntekostnaderna.
Under årens lopp har ränteavdraget varit föremål för livliga politiska diskussioner och förändringar. En skattereform genomfördes 1990/1991, vilket ledde till att avdraget sänktes till 30 procent, en nivå som har bestått sedan dess.
Med ökande bostadspriser och ökande bolåneskulder har frågan om ränteavdraget blivit allt mer aktuell. Vissa politiker argumenterar för att avdraget bör fasas ut för att minska incitamenten att ta stora lån. Dock har inget slutgiltigt beslut om detta ännu fattats.
Det är viktigt att förstå bakgrunden och det aktuella läget kring ränteavdraget, eftersom det kan ha en direkt påverkan på vår ekonomi och beslutsfattande när det kommer till bostadsköp och lån.